Cauze

Până la 8 săptamâni de dezvoltarea intrauterină, organele genitale externe ale copilului sunt identice sub forma tuberculului genital şi al crestelor uretrale, indiferent de sexul determinat genetic. Ulterior, la baiat, în perioada 8 -14 săptămâni, organele genitale externe, inclusiv uretra, se dezvolta conform sexului determinat genetic, sub influenţa testosteronului secretat de testicole.

Secreţia insuficientă de testosteron sau  scăderea acţiunii  asupra organelor genitale externe, datorată interferenţei cu alte substanţe care au  efect estrogenic sau datorită afectării receptorilor locali la testosteron, determină oprirea din dezvoltare şi închidere a uretrei din spre perineu spre vârful penisului. Rezultă astfel un meat uretral extern situat  între perineu şi gland. Concomitent are loc oprirea din dezvoltare şi a ţesuturilor de pe faţa ventrală a penisului (piele, ţesuturi conjunctive din jurul platoului uretral, platoul uretral, albugineea corpilor cavernoşi) rezultând, în mare parte dintre cazuri, încurbarea ventrală a  penisului. Datorită aceluiaşi proces de oprire în dezvoltare, prepuțul rămâne dezvoltat doar pe faţa dorsală a penisului, acoperind glandul ca un acoperiș, iar în unele cazuri cu hipospadias penoscrotal și întotdeauna în cele cu hipospadias scrotal sau hipospadias perineal, scrotul prezintă la mijloc un șanț vertical (bifiditate scrotală). În unele dintre aceste cazuri cele două două jumătăţi ale scrotului sunt fixate şi lateral de baza penisului  sau chiar deasupra acesteia (transpoziţie scrotală).

Din păcate, cauzele care afectează producerea de testosteron şi / sau receptivitatea ţesuturilor organelor genitouretrale la acest hormon nu sunt complet elucidate.

Se presupune existenţa unor factori interni genetici sau factori externi de mediu cum sunt alimentele poluate  cu pesticide şi îngrăşăminte,  sau contaminate în timpul procesării industriale cu substanţe care au efect estrogeninc precum şi diverse produse farmaceutice. Toţi aceşti factori  perturbă echilibrul endocrin care este vital  în perioada formării organelor genitale la băiat. Există şi factori de risc care pot favoriza apariția hipospadiasului, dintre care vârsta mamei peste 35 ani, reproducerea asistată şi sarcinile gemelare monoviteline sunt cei mai importanţi.

În acelaşi context al perturbării echilibrului endocrin, hipospadiasul, poate fi însoțit și de alte anomalii anatomice congenitale, dintre care cele mai  mai frecvente sunt:

  • criptorhidia (necoborârea unuia sau ambelor testicule în scrot)
  • penisul mic (sub 2 cm în tracţiune)

În cazurile cu hipospadias proximal însoțite de criptorhidie, pot exista anomalii genetice care trebuie identificate prin efectuarea unui test genetic (cariotip). 

Deoarece, în pofida studiilor care sunt în curs,  cauzele apariţiei hipospadiasului nu sunt încă pe deplin elucidate, nu există deocamdată posibilitatea  de a preveni  apariţia hipospadiasului.

În timpul discuţiilor purtate dealungul anilor cu mamele băieţilor cu hipospadias, am simţit sau  mi-au spus direct că se simt vinovate de anomalia copilului lor. După cum vedeţi, nu aveaţi cum să preveniţi apariţia hipospadiasului la băieţelul dumneavoastră! Puteţi însă să îl ajutaţi să scape de această anomalie congenitală pentru care nu aveţi nici o vină!

Site-urile mele

Sus