Vârsta la care se operează hipospadiasul

Din punct de vedere strict chirurgical, operaţia pentru hipospadiasul primar (neoperat) poate fi efectuată indiferent de vârsta  copilulului, de această operaţie putând beneficia în egală măsură adolescentul sau adultul afectaţi de această malformaţie congenitală.

Din punct de vedere al copilului cu hipospadias, este indicat ca atunci când este posibil, această operaţie să fie programată la o vârstă cuprinsă între 6 şi 12 luni.

De ce nu mai devreme? Pentru că se consideră că până la vârsta de 6 luni pot fi  depistate eventualele problemele de sănătate, care ar putea să  contraindindice anestezia generală necesară pentru o operaţie care se adresează unei afecţiuni care nu reprezintă o urgenţă medicală.

De ce nu mai târziu? Pentru că pe măsură ce creşte,  copilul  începe să devină conştient de organele sale genitale, pe care începe să le compare cu ale copiilor de vârsta lui, cu atât mai mult dacă există probleme legate de urinatul din picioare. De aceea este bine ca până la această etapă, problemele băieţelului legate de hipospadias să fie deja rezolvate. Deasemenea, perioada operaţiei şi a evoluţiei ulterioare este mai bine suportată de copil în perioada menţionată, iar îngririle postoperatorii sunt mai uşor de realizat.

Depăşirea acestui interval de vârstă este justificat atunci când copilul prezintă probleme de sănătate prioritare. Nefiind o urgenţă medicală, operaţia pentru hipospadias poate, şi trebuie, să fie programată doar atunci când copilul este într-o stare de sănătate perfectă.

Depăşirea acestui interval de vârstă NU este justificat atunci când unii chirurgi propun amânarea operaţiei la vârste  mai mari,  pe motiv că penisul este prea mic. În această situaţie sfătuiesc părinţii să se adreseze unui alt chirurg! Până la pubertate, penisul creşte nesemnificativ, astfel că o astfel de amânare, consider că este o modalitate prin care respectivul chirurg îşi ascunde lipsa de experienţă privind operaţiile pentru hipospadias.

Personal nu găsesc nici un inconvenient în a opera un copil începând cu vârsta de 6 luni, în contextul în care folosesc tehnici operatorii moderne, lupe care măresc de 4 ori, instrumentar de microchirurgie şi fire de sutură extrem de subţiri care sunt extrem de bine tolerate de ţesuturi în care  "topesc" ulterior , deci nu trebuie extrase. Deasemenea, atunci când penisul este mai puţin dezvoltat, în special în cazurile de hipospadias penoscrotal sau scrotal, recomand aplicarea unui  unguent cu testosteron care produce creşterea temporară a penisului fără nici un efect negativ asupra copilului.

Închei precizând încă o dată că hipospadiasul primar poate fi operat la orice vârstă, dar că este bine, atunci când este posibil, să fie respectat intervalul de vârstă cuprins între 6 luni şi 12 luni.

Sus