Chirurgia Hipospadiasului într-o singură operaţie, sau două operaţii ?

De 7 ani de  când operez copii cu hipospadias, prima întrebare care frământă mamele acestor copii este: „Câte operaţii sunt necesare pentru rezolvarea hipospadiasului pe care îl are băieţelul meu?”

Sunt chirurgi care susţin că pot rezolva ORICE tip de hipospadias printr-o singură operaţie.

Pe de altă parte sunt chirurgi care avertizează încă de la început părinţii copiilor cu hipospadias, de faptul ca vor fi necesare  multiple operaţii pentru rezolvarea anomaliilor din cadrul hipospadiasului băieţelului lor, indiferent de tipul de hipospadias, sau  chirurgi care planifică de la început o operaţie suplimentară pentru aşa-zisa ``cosmetizare`` a prepuţului (adică circumcizie sau prepuţoplastie) care va trebui efectuată la câteva luni după prima operaţie, deşi acest lucru se poate face ca un timp operator în cadrul aceleiaşi operaţii pentru rezolvarea hipospadiasului.  

Sunt implicat de mulţi ani în rezolvarea chirurgicală a acestei malformaţii urogenitale la copii, adolescenţi şi adulţi, şi cunosc pe deplin îngrijorarea firească legată de numărul de operaţii necesare pentru rezolvarea hipospadiasului. Din acest motiv,  mă simt dator faţă de dumneavoastră, părinţi care aveţi băieţi cu hipospadias sau tineri cu multiple operaţii nereuşite pentru hipospadias în copilărie, să vă clarific acest aspect al numărului de operaţii necesare pentru rezolvarea hipospadiasului. Aceste clarificări sunt rezultatul  experienţei personale, precum şi a colegilor chirurgi  din afara ţării, implicaţi la rândul lor  în  chirurgia hipospadiasului.

 

Există două grupe de copii sau tineri cu hipospadias care sunt aduşi de către părinţi la consultaţie.

  1. Prima grupă este formată din copii sau tineri care nu au mai fost operaţi şi care au aşa zisul Hipospadias primar.

Dintre aceştia 80% au un tip de hipospadias care este cuprins în categoria numită generic hipospadias distal ( glandular, subcoronar,  penian distal). Aceşti copii sau tineri beneficiază de rezolvarea hipospadiasului PRINTR-O SINGURĂ OPERAŢIE.

Ceilalţi 20% dintre copiii sau tinerii aflaţi în această grupă a        hipospadiasului primar, vor avea un tip de hipospadias cuprins în categoria hipospadiasului proximal (penian median, penian proximal, peno-scrotal, scrotal şi perineal). Doar o mică parte dintre aceşti copii sau tineri vor putea fi rezolvaţi PRINTR-O SINGURĂ OPERAŢIE. La MAJORITATEA copiilor sau tinerilor aflaţi în această grupă, hipospadiasul va putea fi rezolvat doar prin DOUĂ INTERVENŢII CHIRURGICALE.

  1. Cea de a doua grupă este formată din copii sau tineri care au mai fost operaţi o data sau de mai multe ori pentru hipospadias.

Din această grupă doar o mică parte dintre aceşti copii sau tineri vor putea fi rezolvaţi PRINTR-O SINGURĂ OPERAŢIE. La MAJORITATEA copiilor sau tinerilor  aflaţi în această grupă, hipospadiasul va putea fi rezolvat doar prin DOUĂ INTERVENŢII CHIRURGICALE.

În prezent nu exită tehnici chirurgicale care să permită rezolvarea printr­-o singură operaţie a ORICĂRUI tip de hipospadias, cu rezultate  funcţionale şi estetice bune, şi cu un procent rezonabil de complicaţii, indiferent de măiestria chirurgului.

Pe de altă parte, atunci când tipul de hipospadias permite rezolvarea printr-o singură operaţie, nu se justifică suplimentarea numărului de intervenţii pentru rezolvarea separată a unor anomalii anatomice existente (meatoplastie, deflectarea penisului, uretroplastie, prepuţoplastie, circumcizie), deoarece, în această situaţie, tehnicile chirurgicale actuale permit rezolvarea lor în cadrul unei singure operaţii.

Sus