Diagnostic

Diagnostic


În cazul în care diagnosticul de hipospadias nu a fost stabilit în urma examenelor ecografice efectuate înainte de naştere, diagnosticul s-a pus la naştere de către medicul neonatolog, sau, mai târziu, de către medicul pediatru, după examinarea penisului și scrotului băiețelului. Cu această ocazie s-a  constatat în primul rând poziția anormală a meatului uretral extern, anomalia care pune diagnosticul de hipospadias, şi pe baza căreia se face clasificarea modernă a hipospadiasului. Această clasificare stabileşte şi gravitatea hipospadiasului cu implicaţii directe în modalitatea de rezolvare chirurgicală, implicaţii pe care le vom vedea împreună în pagina consacrată tratamentului chirurgical.

Tipurile de hipospadias sunt cuprinse în două mari grupe:

 • Hipospadias  distal
 • Hipospadias proximal

Tipuri de Hipospadias

 

Sub denumirea generică de hipospadias distal, sunt cuprinse toate tipurile de hipospadias în care meatul uretral se situează între vârful glandului şi jumătatea feţei ventrale a penisului. În funcţie de locul în care  se află meatul uretral extern, în aceată grupă sunt cuprinse următoarele tipuri de hipospadias:

 • Hipospadias glandular
 • Hipospadias subcoronar
 • Hipospadias penian distal
 • Hipospadias mediopenian

Aceste tipuri de hipospadia reprezintă 80 % din totalul cazurilor de hipospadias şi sunt considerate forme uşoare, rezolvarea lor fiind mai uşor de realizat,  cu un risc de complicaţii mai scăzut.
În grupa hipospadias proximal  sunt cuprinse tipurile de hipospadias în care meatul uretral extern este situat între mijlocul feţei ventrale a penisului şi anus:

 • Hipospadias penian proximal
 • Hipospadias penoscrotal
 • Hipospadias scrotal
 • Hipospadias perineal

Tipurile de hipospadias cuprinse în această grupă reprezintă 20% din totalul cazurilor de hipospadias. Sunt considerate forme grave deoarece se asociază frecvent cu încurbare peniană severă, penis mic, bifiditate şi transpoziţie scrotală. Această asociere creşte complexitatea tratamentului chirurgical şi implicit riscul de complicaţii.
La unii copii cu hipospadias glandular, prepuțul poate fi dezvoltat complet în jurul glandului, mascând poziția anormală a meatului uretral extern.  În această situație diagnosticul se poate pune doar după decalotarea glandului (retragerea prepuțului în spatele glandului). Neefectuarea acestei  manevre întârzie diagnosticul de hipospadias.
În afara situării anormale a meatului uretral extern , medicul pediatru a evidenţiat şi celelalte anomalii ale penisului și scrotului caracteristice hipospadiasului, în măsura în care acestea exită:

 • prepuţul dezvoltat doar pe faţa dorsală (superioară) a glandului
 • încurbarea ventrală (în jos) a penisului, vizibilă la penisul în  repaus la unii copiii cu hipospadias distal, şi întotdeauna la copiii cu hipospadias proximal; încurbarea penisului se evidenţiază întotdeauna la penisul aflat în erecţie spontană, aspect pe care puteţi să îl remarcaţi şi dumneavoastră atunci când schimbaţi scutecele băieţelului.
 • bifiditatea scrotului
 • transpoziţia scrotului

Tot cu ocazia acestui consult pediatric au fost evidenţiate şi alte posibile anomalii care însoţesc hipospadiasul: criptorhidia şi penisul mic precum şi hidrocelul sau hernia inghinală.

Fotografii cu exemple de hipospadias:

Subcoronar

Penian distal

Penian proximal

Penoscrotal

 

 

 

 

 

După vizita la medicul pediatru, ultima etapă înainte de operaţie este reprezentată de alegerea unui chirurg specializat în chirurgia hipospadiasului.
Pentru a face această alegere aveţi mai multe surse de informaţii: medicul pediatru care v-a consultat băieţelul, discuţii cu părinţii care au avut copii cu hipospadias, forum-uri pe internet sau site-uri ale unor chirurgi cu preocupări în domeniul chirurgiei hipospadiasului. Personal consider că aceste site-uri reprezintă o bună sursă de informare, în măsura în care prezintă într-un spaţiu public,  detalii legate de spitalul unde operează, numărul de operaţii pe an, rezultatele obţinute precum şi activitatea periodică de informare teoretică şi practică pe care o desfăşoară pentru a fi la curent cu ultimele progrese pe plan internaţional în domeniu.
Aceste informaţii vi le ofer şi eu pe acest site deoarece, aşa cum v-am spus anterior, consider că este bine să puteţi alege în deplină cunoştinţă de cauză, chirurgul care îl va opera pe băieţelul dumneavoastră şi implicit spitalul şi data operaţiei.
Contactul direct cu cel care ar urma să vă opereze copilul trebuie să vă confere siguranţa că aţi luat decizia corectă!
La această consultaţie, la care este bine să puneţi toate întrebările care vă frământă,  dumneavoastră trebuie să fiţi informaţi în detaliu despre:

 • tipul de hipospadias, anomaliile anatomice existente şi modalitatea lor de rezolvare
 • data operaţiei
 • pregătirea copilului înainte de operaţie
 • îngrijirea copilului după operaţie
 • controalele după operaţii
 • complicaţiile posibile, riscul apariţiei lor în cazul băieţelului dumneavoastră, recunoaşterea lor şi modalitatea de rezolvare
 • toate costurile aferente (operaţia pentru hipospadias, controalele postoperatorii şi operaţia pentru rezolvarea unei eventuale complicaţii)

În cazul în care, la sfârşitul consultaţiei, aveţi totuşi reţineri legate de operaţia băieţelului dumneavoastră, este bine să obţineţi o a doua opinie de la un alt chirug specializat în chirurgia hipospadiasului. Ulterior decizia este în mâinile dumneavoastră!
Dorinţa mea este ca atunci când îmi incredinţaţi băieţelul pentru operaţie, să aveţi deplina  convingere că aţi făcut  alegerea potrivită pentru viitorul copilului dumneavoastră.

De retinut:

Operaţiile pentru hipospadias se fac sub lupe care măresc imaginea de 4 ori şi instrumentar special de microchirurgie şi chirurgie plastică.